09 aprilie, 2012

Pogacele cu jumari

In sfarsit mi-am luat si eu inima in dinti si particip la provocarea de la Electrolux, am urmarit cu drag cooking sessions-urile si cand a demarat concursul cu retete din Moldova ,deja am stiut ca voi participa si eu si am stiut si cu ce reteta o voi face. Am ales sa fac pogacele cu jumari, cred ca este o reteta cu origini secuiesti ,eu o consider a se incadra in tema,deoarece aceste retete sunt specifice zonei in care locuiesc,cred ca nu putem da la o parte retetele sasesti si unguresti,sunt o parte foarte importanta a gastronomiei ardelenesti.
Am ales reteta aceasta de pogacele, fiindca am luat in considerare si timpul de preparare. De data aceasta am facut eu jumarile,data viitoare vreau sa le incerc cu o pasta de jumari din comert,mi se pare ca au si boia si condimente in compozitie.



Ingrediente:
350 gr faina,cernuta
130 ml lapte caldut
50 ml de ulei vegetal
1 lingurita de zahar
1 lingurita de sare
1 cub de drojdie proaspata (25 gr)
1 galbenus de ou
200 gr jumari
1/2 lingurita piper
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita chimen pisat
1 albus de la ou (ptr uns)
chimen pisat, sare,piper ptr deasupra



In laptele caldut se adauga drojdia si zaharul.Se lasa deoparte 5 minute,apoi se adauga faina,uleiul ,sarea si galbenusul de ou si se framanta un aluat elastic. Se pune aluatul deoparte, intr-un loc ferit de curent (eu il pun in cuptorul cu microunde).
Intre timp facem pasta cu jumari,dam prin robot jumarile si le condimentam cu sare,piper si chimen.
Dupa ce aluatul s-a dublat ca volum.intindem pe o suprafata de lucru pe care am presarat faina o foaie de 1 cm. Se intinde o treime din pasta de jumari si se impatureste de doua ori. Intindem iar foaia si adaugam inca o treime si iar o impaturim. Mai repetam operatia inca o data.
Intindem o foaie de 1 cm si taiem pogacele cu o forma rotunda de fursecuri sau cu un pahar.
Punem pogacelele in tava si le lasam inca 15 minute sa creasca.
Ungem fiecare pogacea cu albus de ou batut si presaram sare,piper si chimen macinat.
Introducem tava in cuptorul preincalzit si le coacem cam 25 de minute sau pana cand se rumenesc deasupra.


23 de comentarii:

  1. imi plac pogacelele, ale tale sunt foarte reusite! bafta multa la concurs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca am crezut ca e ceva cu mult mai complicat,mai ales cand ies cu atatea straturi:)Multumesc mult

      Ștergere
  2. Bravos! N-am mancat (cred) (nu-mi amintesc deloc denumirea) da suna bine rau! Multa bafta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred ca se gasesc numai in Ardeal,daca ai drum incoace sa zici sa pun de o portie.Pup si multumesc.

      Ștergere
  3. Sper intr-o zi sa particip si eu la un cooking cu Electrolux si fete dragi !!! ;) Super reteta !!!! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca mi-am luat eu inima in dinti,precis o sa o faci si tu.Pup

      Ștergere
  4. Bune ,frumoase si-nfoiate!!Ai aceeasi reteta ca a Ancutei si ea tot cu pogacele participa ,multa bafta fetelor!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi-au placut si mie straturile.Hahaha,sa vezi ce celebre o sa fie pogacelele:)))

      Ștergere
  5. Adinaaaa, ne batem in pogaci :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) N-am putut sa ne vorbim si noi:)))

      Ștergere
    2. Eu mai aveam o reteta ardeleneasca, dar e saseasca si nu am fost sigura daca o sa fie acceptata :(

      Ștergere
    3. Eu nici de asta nu sunt sigura ca va fi acceptata,dar in zona asta mai greu sa gasesti ceva pur romanesc. Mie mi-ar fi placut sa vad si ceva sasesc.

      Ștergere
  6. Nu cred ca am mancat vreodata... dar nu as refuza o portie. Mult succes la concurs! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt foarte usor de facut si tare delicioase. Multumesc ptr urare.Pup

      Ștergere
  7. Fetele care n-au mancat pogacele ,musai dar musai sa le incerce dupa reteta ta...sant super delicioase..asa le fac si eu , cu deosebirea ca le las ``sa odihneasca`` 10 min. intre impachetari! si nu, sa nu faci decat cu jumeri facute in casa,...stiu ce spun ! Tin pumnii!Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi s-a parut cea mai usor de realizat si in cel mai scurt timp. O sa incerc cu odihnitul si o sa te ascult in legatura cu jumarile,banuiesc ca cele din comert se vor cam topi:D Pup,Lucia.

      Ștergere
  8. Ce mult imi plac si mie pogacelele!!!!Bafta la concurs:)!Pupici:X

    RăspundețiȘtergere
  9. Paste fericit Mitinita !
    Trebuie sa recunosc ca esti spectaculoasa ,ma surprinzi mereu cu asa varietate de retete,BRAVO!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Of,ce frumos.Mi-au mers drept la suflet cuvintele tale. Paste Fericit alaturi de cei dragi.

      Ștergere
  10. Arata grozav pogacelele tale fac pe oricine vede ozele sa vrea sa framante si sa umple casa cu mirosul lor imbietor . Si da sunt bune rau !!!!!

    RăspundețiȘtergere